فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1391)

مجله جامعه شناسی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1391)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر علیوردی نیا، حمید حیدری صفحات 3-29
    این پژوهش، مبتنی بر روش پیمایشی بوده و با استفاده از ابزار پرسشنامه، بخش های انتخاب شده ی نظریه ی یادگیری اجتماعی ایکرز را، برای تبیین رفتارهای وندالیستی مورد آزمون قرار داده است. نظریه ی یادگیری اجتماعی ایکرز که با عنوان نظریه تقویت افتراقی شناخته شده می باشد، چهار عنصر مهم یعنی، همنشینی افتراقی، تعاریف افتراقی، تقویت افتراقی و الگوهای افتراقی را به عنوان عوامل یادگیری رفتار انحرافی، مطرح کرده است. پژوهش حاضر تنها یک جنبه از این نظریه یعنی تقویت افتراقی را مورد بررسی و آزمون تجربی قرار می دهد. برای سنجش متغیر تقویت افتراقی شش بعد در نظر گرفته شد و سپس با در نظر گرفتن شش فرضیه، هریک از این ابعاد بطور جداگانه بررسی شده است. حجم نمونه ی تحقیق 392 نفر می باشد که از میان دانش آموزان سوم دبیرستانی شهر یاسوج، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، انتخاب شده اند. همچنین، اعتبار سنجه های تحقیق با استفاده از روش اعتبار محتوی و اعتبار سازه و پایایی تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شده است. تحلیل مبتنی بر رگرسیون چند متغیره، گویای آن است که از میان ابعاد متغیر تقویت افتراقی، چهار بعد عکس العمل، تشویق، پاداش و موازنه تقویت، معنادار بوده و دو بعد بازدارندگی و هزینه، معنادار نیستند. بعد تشویق قویترین پیش بینی کننده رفتارهای وندالیستی می باشد و در مرتبه دوم، بعد پاداش قرار دارد. همچنین، بعد هزینه نیز کمترین قدرت پیش بینی را در میان ابعاد شش گانه متغیر تقویت افتراقی داشته است.
    کلیدواژگان: ایکرز، وندالیسم، یادگیری اجتماعی، تقویت افتراقی
  • سید عبدالحسین نبوی، مرضیه شهریاری صفحات 31-57
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تعلق خانوادگی، احساس از گرانباری نقش خانوادگی، ابهام نقش خانوادگی و حمایت اجتماعی در خانواده بر تعارض خانواده با کار انجام گرفته است. در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از نظریه ی نقش و نیز با بهره گیری از برخی از نظریات تعارض خانواده با کار مدلی برای تبیین تعارض مذکور ارائه شود. این مدل دو اندیشه کلی را مطرح می کند که عبارتند از: تاثیر عوامل خانوادگی بر تعارض خانواده با کار و نقش حمایت اجتماعی در خانواده بر تعارض مذکور. به منظور آزمون تجربی مدل مذکور، پس از تعریف و تبیین ابعاد و شاخص های هر یک از متغیرهای تحقیق، قابلیت اعتماد و اعتبار مقیاس ها مورد بررسی قرار گرفت که نتایج بدست آمده در هر مورد مطلوب و قابل قبول بود. داده های پژوهش با روش پیمایشی، از نمونه ای با حجم 360 نفر، از میان کارمندان زن متاهل ادارات دولتی شهر اهواز با روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انجام شده انتخاب گردید، نتایج نشان داد: متغیر حمایت اجتماعی در خانواده اثر مستقیم چندانی بر تعارض خانواده با کار ندارد اما از طریق احساس از گرانباری نقش خانوادگی و ابهام نقش خانوادگی تاثیر کاهنده بر تعارض خانواده با کار دارد. متغیر تعلق خانوادگی علاوه بر تاثیر مستقیم با واسطه احساس از گرانباری نقش خانوادگی بر تعارض خانواده با کار تاثیر داشته است. همچنین نتایج نشان داد که احساس از گرانباری نقش خانوادگی و ابهام نقش خانوادگی به طور مستقیم بر تعارض خانواده با کار موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تعارض خانواده با کار، حمایت اجتماعی در خانواده، احساس از گرانباری نقش خانوادگی، ابهام نقش خانوادگی، تعلق خانوادگی
  • محمد سعید ذکایی صفحات 58-83
    رشد فرهنگ عامه پسند، ظهور سبک های جدید زندگی و اهمیت یافتن بازنمایی های رسانه ای در دو دهه اخیر چشم انداز تازه ای را در پرداختن به مسایل بزهکاری جوانان گشوده است. جرم شناسی فرهنگی بعنوان نقطه تلاقی جرم شناسی ومطالعات فرهنگی با فاصله گرفتن از علت کاوی های عموما بیرونی و تاکید مفرط بر زمینه های فردی و ساختاری، جرم و مجرم را بر ساختی اجتماعی نیز تلقی می کند که برای فهم آنها الزاما می بایست به زمینه ها، متن اجتماعی و روابط قدرت در جامعه تاملی جدی داشت. مقاله حاضر پس از مرورتحولات نظری و تنوعات گفتمانی در نگاه به جرایم جوانان، به شرح و تحلیل سنت جرم شناسی فرهنگی و ظرفیت ها و چالش های آن در بررسی مسایل خرده فرهنگی و سبک زندگی جوانان ایران می پردازد. استدلال اصلی مقاله بر این است که جرم شناسی فرهنگی امکان مناسبی را برای بازنگری در مرز بندی های فرهنگ و جرم فراهم ساخته و با دوری جستن از برخی کلیشه سازی ها به فهم و شناخت بهتری از مسایل جوانان و در نتیجه سیاست گذاری بهتر برای آنها منتهی می شود.
    کلیدواژگان: جرم شناسی فرهنگی، سیاست فرهنگ، بزهکاری جوانان، فرهنگ عامه پسند، بازنمایی رسانه ای
  • محمد فاضلی، میترا کلانتری صفحات 84-108
    فرهنگ سیاسی سازگار با دموکراسی از عناصر مقوم تحکیم دموکراسی ها به شمار می رود و از این جهت در مطالعات سیاسی معاصر اهمیت دارد. پژوهش درباره ی تحولات فرهنگ سیاسی در کشورهای مختلف نیز یکی از ارکان مطالعات فرهنگ سیاسی است. مقاله ی حاضر با تکیه بر پژوهشی تجربی در شهر ساری، میزان رواج فرهنگ سیاسی دموکراتیک را با تاکید بر سه ارزش دموکراتیک تساهل و مدارا، آزادی و مشارکت سیاسی بررسی می کند. برای تحلیل تحولات فرهنگ سیاسی، میزان رواج این سه ارزش دموکراتیک در سه نسل از مردم ساری – نسل اول افراد 17 تا 33 ساله، نسل دوم افراد 34 تا 47 ساله و نسل سوم افراد 48 سال و بالاتر - بررسی شده است. حجم نمونه 380 نفر بوده که از طریق نمونه گیری خوشه ای، بر اساس نقشه بلوک های شهری و با مراجعه به درب منازل پرسشنامه تحقیق اجرا شده است. هم چنین داده های پژوهش با یافته های تحقیقات قبلی درباره میزان رواج ارزش های دموکراتیک در ایران مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد تمایل به ارزش های دموکراتیک، در هر سه نسل زیاد است و به این لحاظ می توان در فرضیه ثبات ارزش های سیاسی نسل ها تردید داشت و در عوض این فرضیه را طرح کرد که نسل ها می توانند بر اثر تغییرات اجتماعی، ارزش های خود را تغییر دهند. علاوه بر آن، داده های به دست آمده نشان می دهد ارزش های سیاسی مردم ایران در سال های گذشته دچار تغییرات قابل ملاحظه ای شده است. این پژوهش در انگاره های قبلی درباره غیردموکراتیک بودن فرهنگ سیاسی مردم ایران تردید ایجاد کرده و فرضیه هایی مهمی برای آزمودن در تحقیقات بعدی ارائه می کند.
    کلیدواژگان: ارزش های دموکراتیک، فرهنگ سیاسی، آزادی سیاسی، مشارکت سیاسی، تساهل سیاسی، دموکراسی، نسل
  • محمدتقی سبزه ای صفحات 109-129
    هدف اصلی مقاله حاضر تحلیل و تبیین جامعه شناشانه رویکردهای اروپای شرقی به جامعه مدنی در دوران سلطه ی رژیم های تمامیت خواه کمونیستی بر این جوامع است. در این رهیافت ها، جامعه مدنی به منزله جنبش اجتماعی نگریسته شده است که دارای خط مشی های کوتاه مدت و بلند مدت است. جامعه مدنی در شرایطی به منزله «خط مشی مقاومت» به کار رفت که رژیم های تمامیت خواه بر جوامع کمونیستی اروپای شرقی حکومت می کردند. در شرایط حاکمیت خودکامگی، استراتژی جامعه مدنی مبارزه انقلابی با حکومت های خودکامه نبود، زیرا سرنگونی آن ها در کوتاه مدت غیرقابل پیش بینی بود. از این رو، جامعه مدنی باید فعالیت های اش را بر تاسیس سازمان ها و شبکه های اجتماعی به منظور تقویت سیستم خود-دفاعی جامعه در برابر سلطه خودکامه متمرکز کند. هدف جنبش جامعه مدنی پس از حکومت های خودکامه نه کسب قدرت سیاسی، بلکه نقد و کنترل دولت بود تا از شکل گیری دولت های تمامیت خواه جدید جلوگیری شود و دموکراسی پایداری در آینده نهادینه شود.
    در اروپای شرقی برای رهایی جامعه از دولت های تمامیت خواه حاکم چند راهبرد جامعه مدنی محور نظیر «تئوری ضدسیاست» جورج کنراد، «مقاومت تدریجی» لشک کولاکفسکی، «تکامل گرایی نو» آدام میش نیک و «ساخت جامعه موازی» واسلاو هاول ارائه شد که به موازت سایر راهبردهای توسعه ای، عمل گرا، اصلاح طلبانه، تجدیدنظرطلبانه به جامعه مدنی در این منطقه مطرح شدند.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، جامعه همگن، دولت توتالیتر، تغییر اصلاحی، شبکه اجتماعی، فضای عمومی
  • علی اصغر داودی صفحات 130-152
    سال های پایانی قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم شاهد بسط و گسترش منازعات قومی در گوشه و کنار جهان بوده است. خاتمه جنگ سرد، احیای مجدد مباحث مربوط به نسل کشی، جنبش های حفظ میراث گذشته و گسترش ارتباطات در عرصه های مختلف، سبب علاقه فزاینده گروه های قومی به خاطرات گذشته و اهمیت یافتن فزاینده مکان در یادآوری خاطرات گذشته داشته است. پرسشی که مقاله حاضر به بررسی آن می پردازد این است که «حافظه جمعی» چه نقشی در بروز منازعات قومی دارد؟ مفروض ما این است که منازعات قومی همواره ریشه در گذشته دارد. مردمی که یک اجتماع قومی را تشکیل می دهند دارای حافظه مشترکی هستند که بر هویت قومی آنها تاثیرگذار است. از این رو، فرض بر این است که حافظه جمعی نقش مهمی در بروز این منازعات ایفاء می نماید. اگر بخواهیم منازعات قومی را کنترل نمائیم، باید نقش گذشته جمعی را در موقعیت کنونی درک نمائیم. در این مقاله ابتداء به بررسی مفهومی حافظه جمعی می پردازیم، سپس پیوند میان حافظه جمعی و منازعات قومی را بررسی می نمائیم و به بیان این مساله می پردازیم که حافظه جمعی چگونه و طی چه فرآیندی بر منازعات قومی تاثیر می گذارد و چگونه سبب تشدید و یا کاهش منازعات قومی می گردد.
    کلیدواژگان: حافظه جمعی، منازعه قومی، خشونت قومی، فرهنگ خشونت، مناسک قومی
  • فرهاد نصرتی نژاد صفحات 153-168
    پدیده دولت در جامعه معاصر ایران، از جمله موضوعاتی است که کمتر مورد توجه محققان، خصوصا جامعه شناسان واقع شده است. یکی از معدود مطالعات انجام شده در این زمینه مقاله آقای حمیدرضا جلایی پور است که با عنوان «جامعه و دولت معاصر در ایران: تمهیدی نظری برای ارزیابی تکوین ملت دولت» تلاش می کند به کندوکاوی در خصوص وضعیت ملت دولت در ایران معاصر بپردازد. از آن جا مشارکت جامعه علمی در این خصوص می تواند سویه هایی از ماهیت دولت در تاریخ ایران معاصر را نشان دهد، جستار حاضر، مقاله یاد شده را به ارزیابی نشسته و کوشش کرده است تا با نقد مقاله مذکور فتح بابی در این خصوص کرده باشد. تامل در مقاله یاد شده نشان از آن دارد که محقق دو مقوله دولت ملت و گذار به دموکراسی و فراز و فرود آن را با هم خلط کرده است. به همین دلیل تعریفی از دولت ملت ارایه داده است که نه با تعاریف اندیشمندان این حوزه همخوان است و نه با واقعیتهای تاریخی. گذشته از آن برای پیشبرد پروژه خود از دو نظریه «باربیه» و «گیدنز» استفاده کرده است که اساسا دو نظریه کاملا متفاوت در باب دولت ملت اند. به دلیل خلط مفهومی یاد شده آنگاه که محقق به قضاوت در باب فرایند شگل گیری و وضعیت دولت ملت در ایران معاصر نشسته، نتوانسته است تحلیلی دقیق از پدیده مذکور در ایران معاصر ارایه دهد. جستار حاضر تلاش می کند تا با خوانش انتقادی مقاله چارچوبی بدیل در این زمینه ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: دولت، ملت، ایران معاصر، دولت مدرن، ملت
|
  • Akbar Aliverdinia, Hamid Heidari Pages 3-29
    This study aims at testing the selected components of the Aker's social learning theory, in order to explain vandalism. It is conducted through survey method using the questionnaire. The sample consists of 392 students selected among the third high school students in Yasuj City, via the method of classified random sampling. The findings, according to subject's responses, show that 94.9 percent. in a low rate, 4.6 percent on an average rate and 0.5 percent to a high degree, have engaged in vandal behaviors. The multiple regression analysis, indicates that among the six independent variables, the encouragement variable by the standardized regression effect coefficient (Þ= 0.303) is the strongest predictor of the vandal behaviors. The variables of reward, reinforcement balance, and reactions, are meaningful while the variables of deterrence, and cost, are not. Eventually, validity of the study is determined using method of content validity. The reliability of the study is assessed through the Cronbach's Coefficient Alpha to be at 91 percent.
    Keywords: Akers, Vandalism, Social Learning, Differential Reinforcement
  • Seyed Abdolhossein Nabavi, Marzieh Shahryari Pages 31-57
    This paper aims at studying the effects of family involvement, feeling of family role overload, family role ambiguity and social support in family on the conflicting working family. In this study we have tried to present a model for explaining family-work-conflict by employing certain theories related to both role and family conflict situations. This model develops two general ideas including family and social support factors affecting family-work-conflict. In order to test the model empirically the concepts were defined, related measures were constructed and their reliability and validity were attained. The results were acceptable. This research is conducted using the survey method. Stratified random sampling has been used for select ion of the samples. Main instrument of data collect ion used in this study was the questionnaire. The sample of the research includes 360 members drawn from the married female state employees of in Ahvaz, capital city of khusestan province in south west of Iran, in the year Results indicated that family's social support does not significantly affect the conflicting working family. Yet it decreasingly af fects such a family through the feeling of family role overload and family role ambiguity variables. Family involvement variable, in addition to affecting directly the conflicting working family, it also affects such a family indirectly through the feeling of family role overload variable. Also, the findings showed that feeling of family role overload and family role ambiguity variables directly affect the conflicting working family.
    Keywords: Conflicting Working Family, Social Support in Family, Feeling of Family Role Overload, Family Role Ambiguity, Family Involvement
  • Mohammad Saeed Zokaei Pages 58-83
    A growth in popular culture, the emergence of new life styles and the increasing importance of media representations in the last two decades have opened up new angles for dealing with the youth delinquencies. Cultural criminology as the melting point of criminology and cultural studies, far from seeking external causalities or making an excessive emphasis on structural and personal variables, assumes both crimes and criminals as social constructs whose understanding requires attending to the social context and the power relations existing in the society. The present paper first makes a quick review of discursive developments on the issue of youthscrimes. Following that I will make an account of cultural criminology approach and the capacities it shows explaining some current youth (sub) cultural issues. It is argued that cultural criminology is a useful option for revising the boundaries between culture and crime and could lead to a better understanding of the youth problems and therefore results in a better policy making.
    Keywords: Cultural Criminology, Culture Politics, Youth's Delinquency, Popular Culture, Media Representations
  • Mohammad Fazeli, Mitra Kalantari Pages 84-108
    A political culture consistent with democracy is a strengthening element of democratic consolidation and due to this fact is important in current political research. Analyzing developments in political culture of societies is also a major strand of political culture studies. This article analyzes the prevalence of democrat ic values of moderat ion, f reedom, and participation in three generations of people in the city of Sari, situated in north of Iran. A collection (17-34 years old), the second one (48 years old or higher) are compared in terms of their democratic values. The sample size is 380 and the questionnaire is used for data gathering. The findings of the research are also compared with similar data from elsewhere in Iran. Evidences show the presence of high democratic values and expectations among all three generations, while exhibiting considerable changes in political values and attitudes of people during last five years (2005 to 2010). The art icle is a challenge for all who think polit ical culture of Iran as an authoritarian one with strong non-democratic values. It is also challenging for the idea of constant value scheme of generations. It seems generations can develop new values alongside social changes they are contributing to.
    Keywords: Democratic Values, Political Culture, Political Freedom, Political Participation, Political Moderation, Democracy, Generation
  • M. T. Sabzehei Pages 109-129
    The major aim of the present article is the sociological analysis and explanation of the Eastern Europe approaches to civil society under the communist authoritarian regimes in Eastern Europe societ ies. In these approaches civil society has been seen as a social movement, with a short life span and a long time strategies. Civil society was used as "strategy of the resistance" in times, in which the totalitarian regimes have ruled over the Eastern Europe societies. Under the totalitarian ruling, the strategy of civil society was not to conduct a revolutionary campaign against authoritarian governments because their collapse was not predictable in short time. Therefore, civil society had to concentrate its activities on the construction of the social organisations and networks in order to reinforce the self-defence sys tem of the society agains t the author i tar ian sovereignty. The post-totalitarian civil society's movement did not aim to capture of power, but it critiqued and controlled the state, to avoid the new totalitarian states and to institutionalize a stable democracy in future. In Eastern Europe for a permanent and peaceful struggle against then ruling totalitarian regimes some civil society strategies such as "the impolitic strategy" have been offered from Gyrgy Konrad, "the gradual resistance" from Leszek Kolakowaski, " the new Evolutionism" from Adam Michnik and "the construction of the parallel society" from Vaclav Havel. These have been presented in parallel to other developmental, practical, reformatory, and revisionist approaches to civil society in this region.
    Keywords: Civil Society, Homogeny Society, Totalitarian States, Social Networks, Reformist Change, Public Sphere
  • Aliasghar Davoodi Pages 130-152
    The end of the 20th century and the beginning of the 21th century witnessed the expansion of ethnic conflicts around the world. The end of the cold war, the revival of debate about genocide, the rise of movements for maintenance of past heritage and the expansion of communicat ions in different areas, have increasingly caused ethnic groups to get interested in their past memories. Such a situation has also intensified the importance of `the place' in remembering memories of the past. The question that will be reviewed in this article is: what is the role of collective memory in outbreak of ethnic conflicts? Our assumption is that the ethnic struggles always can be traced to the some time back. The people, who are establishing an ethnic community, have common memories that affect their ethnic identity. Thus, our hypothesis is that collective memory has a basic role in ethnic conflicts. If we are expected to control ethnic struggles, the role of collective past in present situation should be understood. In this article we first review the concept of collective memory, and then we will examine the link between collective memory and ethnic struggles. At the end, we will make an attempt to explain how and by through what processes the collective memory affects ethnic conflicts and how ethnic struggles increase or decrease.
    Keywords: Collective Memory, Ethnic Conflicts, Ethnic Violence, Culture of Violence, Ethnic Ceremonies
  • Farhad Nosratinejad Pages 153-168
    The state in contemporary Iran is a relatively neglected subject, especially by sociologists. One of the few studies conducted on this matter is an art icle by Hamid Reza Jalaeipour t it led: A Theoret ical At tempt for Evaluation formation of the Nation-State in Contemporary Iran. He, in that article, tries to presents an analysis regarding the situation of the nation-state in contemporary Iran. Since participation of the academic community on this mat ter can shed light on certain aspects of the nature of the state in the contemporary Iranian history, what was in my mind in writing the present article was twofoldan: an attempt to present a critique of Jalaeipour's paper, and to open the way in this regard. Reflecting on the afore-said article leads one to see that the writer has confused the category of nation-state with that of the transition to democracy (and its ups and downs). Such a confusion has led him to offer a definition for the nation-state which is neither consistent with those of the thinkers nor with the historical facts. Aside from that, on the subject of the nat ion-state, he uses theories of two thinkers which are essentially different from one another. Due to the conceptual confusion the writer's analysis regarding the formation process and the situation of the nation-state in Iran is not sound. The present article attempts to provide an alternative framework on the subject through a critical interpretation of the said article.
    Keywords: Nation, State, Modern State, Iran, Nation